Επιστολή στον Έλληνα Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για το Μεταναστευτικό

Επιστολή στον Έλληνα Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για το Μεταναστευτικό

Επιστολή στον Έλληνα Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για το Μεταναστευτικό

Αξιότιμον κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο

Επίτροπο Μετανάστευσης,

Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας

 

Ρόδος στις 13 Αυγούστου 2015

Αξιότιμε κ. Επίτροπε,

Με ανθρώπινη αγωνία και ενδιαφέρον παρακολουθώ συνεχώς την έξαρση του προβλήματος στα  νησιά μας.

Και είναι ο λόγος που αναγκάζομαι να σας απευθύνω την επιστολή αυτή, προκειμένου να προστεθεί η φωνή μου, σ' εκείνες των συμπατριωτών μου, για την εξεύρεση, το ταχύτερο,  διεξόδου και λύσης .

Το πλαίσιο το γνωρίζουν οι πάντες. Είναι αλήθεια ότι  συνάνθρωποί μας, κυνηγημένοι από καθεστώτα τυραννίας, εξαθλιωμένοι και καταταλαιπωρημένοι από πολεμικές συγκρούσεις, ως επί   το πλείστον από χώρες της Ασίας και της Β. Αφρικής, αναζητούν διέξοδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης. Κύριος σταθμός τους,  μέσω Τουρκίας, η Ελλάδα.

Τόποι σωτηρίας τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην πρώτη γραμμή τα Δωδεκάνησα. Είναι δραματικές οι εικόνες που βλέπει όλη η ανθρωπότητα από την Κω, τη Λέρο,     την Κάλυμνο, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη και από άλλα νησιά μας!

Είναι δυστύχημα όμως ότι την ανθρωπιστική αυτή κρίση, η πολιτισμένη Δύση, μέχρι σήμερα την αντιμετωπίζει  ως ένα γεγονός αντιμετωπίσιμο, απλά και μόνο, με τη διάθεση χρηματικών ποσών και τη λήψη κάποιων ημιμέτρων που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα εκατομμύρια ανθρώπων που επιδιώκουν να έλθουν προς τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα.

Είναι  επίσης κοινό μυστικό ότι το παζάρι που  εκτυλίσσεται,  από επιτήδειους εκμεταλλευτές του    ανθρώπινου πόνου, στη γείτονα χώρα, είναι παντελώς ανεξέλεγκτο. Η Τουρκία συνειδητά αδιαφορεί για το πρόβλημα, η διεθνής κοινότητα απέχει από το να προβεί ακόμα και σε μια απλή σύσταση προς αυτήν και η Ευρώπη μέχρι τώρα  προσποιείται και αυτοϊκανοποιείται με την ανάπτυξη μακριά από το πρόβλημα ομάδων πολιτικής θεώρησης του προβλήματος, μηχανισμών απλής επιτήρησης και της  διάθεσης κάποιων πόρων που απλά συντηρούν το πρόβλημα.

Και είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά, χάρη στο δικό σας ενδιαφέρον, η κατάσταση μπαίνει σε άλλες βάσεις. Φοβάμαι όμως ότι δεν είναι αρκετό.

Τα ελληνικά νησιά δεν αντέχουν άλλο, παρά την περίσσεια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που επιδεικνύουν οι κάτοικοί τους. Βουλιάζουν και μετατρέπονται τα ίδια από παραδεισένιοι τουριστικοί προορισμοί, που αυτή την ώρα ενδυνάμωναν την καταρρακωμένη εθνική μας οικονομία, σε κέντρα ανθρώπινου πόνου και δυστυχίας.

Είναι η άλλη δραματική όψη του νομίσματος.  Για μια χώρα που η ίδια αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα επιβίωσης.

Η πρόσφατη δήλωσή σας «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, που θα αντιμετωπίζει όλα τα μέρη της αλυσίδας, από την άμεση ανάγκη να σώζουμε ζωές έως την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών με φίλες χώρες,    την καταπολέμηση των διακινητών, την αποτελεσματικότερη εφαρμογή επιχειρήσεων επιστροφής,  καθώς και την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ενίσχυση του συστήματος     ασύλου και των συνόρων» αποτελεί την επιτομή της λύσης του προβλήματος. Μας δίνει κουράγιο. Αλλά ό,τι χρειάζεται οφείλουμε να το πραγματοποιήσουμε τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές και  θεωρητικές αναζητήσεις. Δεν είναι δυνατόν η ελληνική κρίση να κινούσε τόσο  το ενδιαφέρον της Ευρώπης και αυτό που βιώνουμε σήμερα να αναφέρεται απλά ως ένα "προς  επίλυση θέμα" και το οποίο αναδεικνύεται μόνον όταν υπάρχουν νεκροί, τραυματίες ή εικόνες πόνου, τρόμου και εξαθλίωσης.

Βγάλτε το μέτρο της ανθρωπιάς και της αποτελεσματικότητας τώρα, αλλιώς θα είναι τραγικά αργά.

Σε λίγη ώρα συναντιέστε με την ελληνική κυβέρνηση.

Η αναποτελεσματικότητα και η εμμονή τους  σε ιδεοληψίες έχουν οδηγήσει και το θέμα αυτό στο     χειρότερο δυνατό σημείο.

Στον πανικό τους επιλέγουν,  εκ του μακρόθεν, κοστοβόρες λύσεις. Ασυνεπείς στα τρέχοντα.

Η εικόνα της Ελλάδας μαυρισμένη και αρνητική

Ακόμα και σήμερα υπάρχει χρόνος για την αλλαγή πλεύσης. Απαιτείται όμως από όλες τις πλευρές η σωστή θέση και θέληση. Το περίγραμμα το δώσατε. Ώρα για αποφάσεις και δουλειά.

 

Με εκτίμηση και φιλία,

Βασίλης Α. Υψηλάντης

τ. Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

Close