Δήλωση Βασίλη Α. Υψηλάντη με αφορμή στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου από τη Ρόδο

Δήλωση Βασίλη Α. Υψηλάντη με αφορμή στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου από τη Ρόδο

Δήλωση Βασίλη Α. Υψηλάντη με αφορμή στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου από τη Ρόδο

Με αφορμή στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου  ο Κοσμήτορας της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης , από τη Ρόδο όπου και βρίσκετε, δήλωσε:

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί το μεγαλύτερο ΟΧΙ της Ελλάδας στο φασισμό και το ναζισμό. Στάση υπερηφάνειας και μοναδική στιγμή  για την εθνική μας Ανεξαρτησία. Η Ελλάδα αντιστάθηκε και νίκησε. Η ιστορική αυτή παρακαταθήκη επιτάσσει τα σημερινά όχι, στην παραβίαση των αρχών του διεθνούς διακαίου, στον αναθεωρητισμό, στη μισαλλοδοξία, στο ρατσισμό και τις ακραίες πολιτικές που πλήττουν τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες που υπηρετούμε ως Έθνος.

Η κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 βρίσκει τα Δωδεκάνησα υπό ιταλική στρατιωτική κατοχή. Το περήφανο «όχι» του ελληνικού λαού στους κατακτητές αναπτερώνει το ηθικό και τις ελπίδες των Δωδεκανησίων. Οι Δωδεκανήσιοι που ζούσαν στην ελεύθερη Ελλάδα, καθώς κι όσοι κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από τα νησιά έσπευσαν τότε να καταταγούν εθελοντές στον ελληνικό στρατό και συγκροτήθηκε ταχύτατα, από τις πρώτες ακόμα εβδομάδες του πολέμου, το «Δωδεκανησιακόν Σύνταγμα», που αποτέλεσε τμήμα της 20ής Μεραρχίας και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις κατά των Γερμανών στο μακεδονικό μέτωπο. Ο Διοικητής του Συντάγματος Δωδεκανησίων, Μάρκος Κλαδάκης, γράφει στην ημερήσια διαταγή της 20.12.1940: Δωδεκανήσιοι στρατιώται, Τιμήσατε τα όπλα μας, Λαμπρύνατε την σημαίαν μας, Δοξάσατε το Σύνταγμα μας

Αλλά και στα Δωδεκάνησα, οι συμπατριώτες μας συνέχισαν τον αγώνα για την πραγμάτωση του Εθνικού πόθου, την Ένωση.

Είναι υποχρέωσή μας, να βαδίσουμε στο μέλλον με το κεφάλι ψηλά, πατώντας γερά στην ιστορική μας κληρονομιά και στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους μας. Ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα και να κρατήσουμε την Ελλάδα δυναμικά όρθια, ζωντανή και διαρκώς αναπτυσσόμενη. Χρόνια Πολλά Ελλάδα!!!

Close