Βιογραφικό

Ο Bασίλειος Νικόλαος Α. Yψηλάντης γεννήθηκε στη Ρόδο στις 25 Σεπτεμβρίου 1962, από πατέρα γεννημένο στην Κάλυμνο και μητέρα Συμαϊκής καταγωγής.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Βενετόκλειο Λύκειο Ρόδου.

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Κολλεγίου της Ευρώπης σε θέματα Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στη Μπρυζ- Βελγίου.

Δικηγόρος, στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως μέλος  του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, όπου διατηρεί ιδιόκτητο δικηγορικό γραφείο.

Το 2006 τίθεται επικεφαλής της ανεξάρτητης νομαρχιακής παράταξης «Δωδεκανησιακή Ενωτική Κίνηση» (ΔΩΔ.Ε.Κ) και είναι υποψήφιος Νομάρχης Δωδεκανήσου. Η παράταξή του, παρά τη μικρή διάρκεια του προεκλογικού της αγώνα, κατετάγη τελικά δεύτερη και για την περίοδο 2006-2010 είναι ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδεκανήσου και μέλος στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε).

Εκλέγεται πρώτος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκανήσα στις εκλογές της 7ης Μαΐου 2012 και επανεκλέγεται με λίστα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 πρώτος βουλευτής Δωδεκανήσου. Στις εκλογές του 2015 είναι πρώτος επιλαχών βουλευτής.

Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας, διετέλεσε Γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος και Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Επίσης διετέλεσε  μέλος της μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Σχέσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της υποεπιτροπής αρμόδιας επί θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης , πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας με την Ινδονησία και μέλος των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας με τα κράτη της Ιταλίας, της Αυστραλίας και της Ρωσίας.

Επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1989-1991). 

Υπήρξε ιδρυτικό Μέλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και επί δωδεκαετία Γενικός Γραμματέας και Α΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.  καθώς επίσης πρόεδρος της οικογενειακής εμπορικής και βιομηχανικής επιχείρησης «ΥΨΗΚΕΡΑΜ Α.Ε».

Είναι μέλος διαφόρων σωματείων και επιστημονικών οργανώσεων.

Μιλά την Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα.

Έχει συγγράψει μελέτες και άρθρα επιστημονικού και Δωδεκανησιακού ενδιαφέροντος που έχουν δημοσιευθεί.

Είναι παντρεμένος με τη Χρυσάνθη Παπαπαύλου και έχει δυο παιδιά, τον Αναστάση - Παναγιώτη γεννημένο το 1996 και τον Αντώνη - Μιχαήλ το 1999. 

Είναι εγγονός του αείμνηστου Δημάρχου Ρόδου Μιχαήλ Γ. Πετρίδη.

Close