Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας καθώς επίσης και τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόσκληση να συμμετάσχω στο τέταρτο debate, που διοργανώνεται στη Ρόδο, με θέμα εργαλεία ανάπτυξης νησιωτικής πολιτικής μέσα από την νεανική επιχειρηματικότητα.
Στην ουσία καλούμαστε να δώσουμε τη δική μας διάσταση, σ' ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της νεανικής, στο νησιωτικό χώρο.
Σ´ ένα ιδιαιτέρως δύσκολο περιβάλλον, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η οικονομική κρίση, αλλά και λόγω εκείνων που δημιουργεί η λεγόμενη νησιωτικότητα.
Σήμερα βρισκόμαστε προ του κινδύνου της υπερφορολόγησης και των αλόγιστων ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους αγρότες, τη δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος λόγω των capital controls, συνάμα με τα διαχρονικά προβλήματα της νησιωτικότητας. Ιδιαιτέρως, στον τομέα της οικονομίας, το απομακρυσμένο από το κέντρο, από τον ηπειρωτικό κορμό, συνεπάγεται αυξημένα κόστη λόγω της μεταφοράς προϊόντων, πρώτων υλών κλπ, ελλείψεις βασικών υποδομών κλπ. Αυτά σε συνάρτηση μάλιστα με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά δημιουργούν ένα εντελώς αρνητικό περιβάλλον.
Επιπλέον, δεν πρέπει να μας διαφεύγει, το γεγονός ότι λειτουργούμε σε μια χώρα που τελικά τα αντικίνητρα υπερισχύουν των κινήτρων.
Παρόλα αυτά η αναγέννηση του παραγωγικού ιστού της πατρίδας μας, η παραγωγική αναδιάρθρωση για να υπάρξει ανάκαμψη, είναι αναγκαία. Και σ' αυτό πρωταρχικό λόγο έχουν οι νέοι.
Εφόδια η ελπίδα, η φαντασία, τα προσόντα, οι δυνατότητες και οι δεξιότητες της καθεμίας και του καθενός.
Ελπίδα, ότι μέσα από κάθε κρίση γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο ισχυροί, πιο υποψιασμένοι, πιο αποτελεσματικοί.
Η φαντασία για να μπορέσουμε αφήσουμε τον εαυτό μας να λειτουργήσει έξω από κλισέ, δημιουργικά με το φώς, τη συμμετρία, την αισθητική, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις προκλήσεις που προσφέρει ο υπέροχος Αιγιακός χώρος.
Ένας σημαντικός οικονομολόγος ο Κεν Μπόλντινγκ έχει υποστηρίξει ότι ο σημαντικότερος συντελεστής παραγωγής δεν είναι ούτε η γη, ούτε τα εργατικά χέρια, ούτε το κεφάλαιο αλλά η φαντασία αφού είναι απεριόριστη και φθηνή.
Αξιοποιώντας αυτό που έχει ο καθένας μας. Το πτυχίο του, τις δεξιότητες του, τις ικανότητες του. Δίχως να εκχωρούμε κάτι που με κόπο και θυσίες έχουμε καταφέρει.
Υπάρχουν στα νησιά μας πάρα πολλά παραδείγματα επιχειρηματικών προσπαθειών που σήμερα είναι αξιοζήλευτες και δεν έχουν περιοριστεί στα στενά σύνορα της χώρας μας.
Καινοτομικά προϊόντα, αγροτικά προϊόντα, τεχνολογικά επιτεύγματα, ανάπτυξη δικτύων διανομής εμπορευμάτων είναι μερικά. Αλλά και πάμπολλες δραστηριότητες που αφορούν τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας.
Κλείνοντας μαζί με όλα αυτά χρειάζεται και τόλμη. Να υπερνικήσουμε τους φόβους μας. Που θα βρεθεί κεφάλαιο, υποστήριξη. Η συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μπορεί να σταθεί σημαντικός αρωγός στη προσπάθεια αυτή