B. YΨΗΛΑΝΤΗΣ: «Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ»

B. YΨΗΛΑΝΤΗΣ: «Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ»

B. YΨΗΛΑΝΤΗΣ: «Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στη «δημοκρατική της Ρόδου» ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Α’ κοσμήτορας και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κ. Βασίλης Υψηλάντης. Αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στα αντανακλαστικά που επέδειξε, ο κ. Υψηλάντης δηλώνει: «Αντανακλαστικά πρωτόγνωρα για μια χώρα που μόλις σήκωνε κεφάλι από το σκληρό δεκαετή πόλεμο για να αποφύγει τη συντριβή της χρεοκοπίας και που σήμερα άνισα επωμίζεται το βαρύ φορτίο του μεταναστευτικού – προσφυγικού και δέχεται εξωτερικές πιέσεις από την Τουρκία που δρα επεκτατικά και αντίθετα με το διεθνές δίκαιο».

Για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που εμφανίστηκε στα Δωδεκάνησα και ειδικά στην Κάρπαθο, δηλώνει πως: «Είμαστε δυστυχώς ακόμα στην αρχή και η αυστηρή αυτοπειθαρχία και ο αυτοπεριορισμός είναι η αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουμε να έχουμε αύριο» ενώ σχετικά με την ανησυχία για τα νησιά μας και για τη Ρόδο και τον βαθμό ετοιμότητας που υπάρχει, υπογραμμίζει: «Στον αγώνα αυτό η κρατική μηχανή δείχνει μια εκπληκτική αποφασιστικότητα. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να αυξηθεί ο βαθμός της ατομικής ευθύνης».

Επιπροσθέτως, μιλάει για τα ελληνοτουρκικά και την συνεχή τουρκική προκλητικότητα από την γείτονα χώρα που αντιμετωπίζουμε στον Έβρο και φυσικά, στο Αιγαίο, τονίζοντας: «Είναι ίσως, μετά από πολλά χρόνια, πρώτη φορά που μια ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στη μεθοδευμένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο», ενώ για τους ‘συμμάχους μας και για την Ευρώπη, ο κ. Υψηλάντης λέει: «Στο πρόβλημα αυτό της δικής μας εθνικής ασφαλείας και ακεραιότητας των ευρωπαϊκών συνόρων, η Ευρώπη αντέδρασε. Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα μας στην τουρκική προκλητικότητα έχει συμμάχους».

Κύριε Υψηλάντη, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του κορωνοϊού -τον οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πόλεμο». Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε τα αντανακλαστικά της έγκαιρα με τα μέτρα προστασίας που έλαβε σε σχέση με άλλες χώρες;

Όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φονικό ιό που αδιάκριτα εισβάλλει στη ζωή μας. Συστήματα υγειονομικά προηγμένων χωρών φαίνονται αδύναμα στην αντιμετώπιση της καλπάζουσας πανδημίας. Στην κατάσταση αυτή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας απίστευτη αποφασιστικότητα και διορατικότητα, λειτούργησε και επέβαλε υγειονομικούς όρους και πρωτόκολλα για την αποφυγή και τη γρήγορη διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Έτσι η Ελλάδα βρέθηκε πάνω από τον μέσο όρο παγκοσμίως σε σχέση με τη σωστή αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντανακλαστικά πρωτόγνωρα για μια χώρα που μόλις σήκωνε κεφάλι από το σκληρό δεκαετή πόλεμο για να αποφύγει τη συντριβή της χρεοκοπίας και που σήμερα άνισα επωμίζεται το βαρύ φορτίο του μεταναστευτικού-προσφυγικού και δέχεται εξωτερικές πιέσεις από την Τουρκία που δρα επεκτατικά και αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.

Ήδη υπάρχει το πρώτο κρούσμα στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στην Κάρπαθο. Ποιο είναι το σχόλιό σας και ποιο το μήνυμά σας προς τους πολίτες;

Θα ήθελα καταρχάς να ευχηθώ περαστικά στη συμπατριώτισσά μας που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό. Είμαστε δυστυχώς ακόμα στην αρχή και η αυστηρή αυτοπειθαρχία και ο αυτοπεριορισμός είναι η αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουμε να έχουμε αύριο. Να το πω απλά. Για να επιβιώσουμε οφείλουμε να μείνουμε στα σπίτια μας και να τηρούμε ευλαβικά όλους τους κανόνες που ορίζουν οι αρχές που έχουν αναλάβει το μεγάλο βάρος αντιμετώπισης της κατάστασης.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία για τα νησιά μας και για την Ρόδο κατά πόσο έτοιμοι και οχυρωμένοι είμαστε. Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;

Η ανησυχία είναι λογικό επακόλουθο μιας σοβαρής κατάστασης όπως η σημερινή. Μιας έκτακτης και απρόβλεπτης κατάστασης όπως αυτής της πανδημίας. Οφείλουμε, ωστόσο, να εξοπλιστούμε με υπομονή και ψυχραιμία και βέβαια να υπακούσουμε και να συμμορφωθούμε στις οδηγίες και στις αποφάσεις των ειδικών. Η ενημέρωση από το νοσοκομείο της Ρόδου δείχνει ότι συντονισμένα και με την πρέπουσα σοβαρότητα εξετάζονται τα περιστατικά. Οργανωτικά γίνονται οι απαραίτητες προβλέψεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, είναι το ελάχιστο αυτή την ώρα, για όλους τους ανθρώπους στο χώρο της υγείας, που εργάζονται για μας. Καθημερινά τέλος γίνονται οι απαραίτητες προβλέψεις και βελτιώσεις. Διατίθενται δε σοβαροί πόροι για την κάλυψη των αναγκών. Στον αγώνα αυτό η κρατική μηχανή δείχνει μια εκπληκτική αποφασιστικότητα. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να αυξηθεί ο βαθμός της ατομικής ευθύνης. Είναι κάτι που δυστυχώς ακόμα δεν έχει γίνει κτήμα όλων. Και είναι αυτό που ανησυχεί…

Παραλλήλως, αντιμετωπίζουμε την συνεχή τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο και φυσικά, στο Αιγαίο. Είναι οι χειρισμοί που γίνονται προς την σωστή κατεύθυνση;

Είναι ίσως, μετά από πολλά χρόνια, πρώτη φορά που μια ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στη μεθοδευμένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο. Από τη μια, σε διεθνές επίπεδο, με τους κατάλληλους χειρισμούς και τις συνεργασίες, που δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι απαθής στην επιθετικότητα των Τούρκων και που, κατά την προσφιλή τους τακτική, δεν είναι συμβατή και με το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη πλευρά, με τη διαρκή ισχυροποίηση των ενόπλων μας δυνάμεων, που τις καθιστούν έτοιμες για να υπερασπιστούν, αν χρειαστεί, την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τη γείτονα χώρα. Σε καμία όμως περίπτωση υπό καθεστώς αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των μεθοδευμένων προκλήσεων.

Η Ευρώπη φάνηκε ξεκάθαρα ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για στήριξη και αλληλεγγύη στα ελληνοτουρκικά. Τελικά, έχουμε συμμάχους σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια;

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιμετωπίζει ασύμμετρη απειλή στα σύνορά της από την εργαλειοποίηση από την Τουρκία κατατρεγμένων ανθρώπων και την μετατροπή τους σε πιόνια στη γεωπολιτική σκακιέρα. Στο πρόβλημα αυτό της δικής μας εθνικής ασφαλείας και ακεραιότητας των ευρωπαϊκών συνόρων, η Ευρώπη αντέδρασε. Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα μας στην τουρκική προκλητικότητα έχει συμμάχους.

Close