Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και κοσμήτορας της Βουλής έδωσε μια συνέντευξη στη «Δημοκρατική» εφ' όλης της ύλης.
«Η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ είναι και επακόλουθο της αρνητικής εμπειρίας, που είχε ο ελληνικός λαός από τη διακυβέρνησή τους». Αυτό δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης, υπογραμμίζοντας τη θετική ανταπόκριση, της πλειοψηφίας της κοινωνίας μας, στον τρόπο αντιμετώπισης, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας και βέβαια της πανδημίας.
Επίσης, μιλάει για το άνοιγμα του Τουρισμού, την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα ελληνοτουρκικά αλλά και το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών του οποίου είναι εισηγητής.
• Κύριε Υψηλάντη, να ξεκινήσουμε από τη διαχείριση της πανδημίας και την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην χώρα. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση ανοίγει σιγά σιγά τις δραστηριότητες. Τι πρέπει να περιμένουμε για μετά το Πάσχα και το άνοιγμα του Τουρισμού;
Κυρία Ντόκου, να σας ευχηθώ καταρχάς Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη! Στο ερώτημά σας ως δεδομένο έχουμε πλέον το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, με πολύ προσεχτικούς βηματισμούς, σε μια συγκυρία ακόμα δύσκολη αφού ο ιός δεν έχει εξολοθρευθεί και συνεχίζει να απειλεί. Η χώρα μας, αυτές τις ημέρες, βραβεύθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) με την κορυφαία διάκριση «Global Champion Award for COVID-19 Crisis Management», καταδεικνύοντας ότι η χώρα μας είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός, με υποδειγματική εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων, με πρωτότυπες και καινοτόμες λύσεις, με απαράμιλλο επίπεδο φροντίδας για κάθε ταξιδιώτη, για κάθε οικογένεια ή συντροφιά τουριστών.
Επισφραγίζεται έτσι ότι το «brand name Ελλάδα» δεν έχει αναδειχθεί τυχαία σε συνώνυμο της ασφάλειας και των ποιοτικών διακοπών.
Αυτό πετύχαμε πέρσι, το ίδιο θα γίνει και φέτος. Χτίζουμε τείχος προστασίας για επισκέπτες, εργαζόμενους και ντόπιο πληθυσμό. Η εφαρμογή της εμπειρίας αυτής, η προσήλωση στους κανόνες της ατομικής υγιεινής, και των άλλων μέτρων αποφυγής καταστάσεων μετάδοσης του ιού, σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού και τις καλοκαιρινές συνθήκες, που δυσκολεύουν την εξάπλωση του, μας κάνουν να βλέπουμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα και ότι ο δρόμος που οδηγεί στο τέλος της φρικτής αυτής πραγματικότητας για τον κόσμο ολόκληρο φθάνει στο τέλος του.
• Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν τη δημοσιότητα, δίνουν όλες μεγάλο προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου για την ΝΔ σε σχέση με τον Σύριζα, όσο και για τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον καταλληλότερο. Θα ήθελα το σχόλιό σας, με δεδομένο ότι κλείσαμε ήδη έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και είναι σαφή τα σημάδια κόπωσης του κόσμου.
Αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τίποτα άλλο από τη θετική ανταπόκριση, της πλειοψηφίας της κοινωνίας μας, στον τρόπο αντιμετώπισης, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας και βέβαια της πανδημίας. Δείχνουν επίσης ότι παρά την πανθομολογούμενη κόπωση και λόγω της πανδημίας και λόγω των μέτρων που την συνοδεύουν, οι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στις επιλογές αυτών των ανθρώπων, που ξέρουν να κυβερνούν με γνώση και σύνεση. Είμαι δε βέβαιος ότι η ψαλίδα θα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο λόγω της ανυπαρξίας σοβαρού αντιπολιτευτικού λόγου. Η αναξιοπιστία άλλωστε του ΣΥΡΙΖΑ είναι και επακόλουθο της αρνητικής εμπειρίας που είχε ο ελληνικός λαός από τη διακυβέρνησή τους.
• Η κυβέρνηση παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», που αφορά στην αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το πρόγραμμα;
Η χώρα μας είναι η δεύτερη, που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τελικό της σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Προϊόν της διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα κερδίζει τους περισσότερους πόρους, κατά κεφαλήν, μεταξύ των Κρατών-Μελών από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στην ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην προσπάθεια να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Περιλαμβάνει 175 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να κάνουν την χώρα μας πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο δίκαιη, πιο εξωστρεφή, παραγωγική και καινοτόμα, αυτός είναι ο κορμός του «Ελλάδα 2.0». Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπει 57 δισ. ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, προσθέτοντας έως 200.000 νέες θέσεις εργασίας και 7 μονάδες ανάπτυξης στο ΑΕΠ της χώρας.
Στρέφεται στις ανάγκες των νέων, εμφαντικά εστιαζόμενο στον μετασχηματισμό της οικονομίας και της εκπαίδευσης για τη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά. Με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Η υλοποίησή του αποτελεί το μεγάλο εθνικό στόχο που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει όχι απλώς μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά να μπει σε μια μόνιμη μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.
• Στα ελληνοτουρκικά, καθημερινά παρακολουθούμε την γείτονα να συνεχίζει τις προκλήσεις. Η Ελλάδα ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία ενώ προχωρεί σε διακρατικές συμφωνίες και «χτίζει» συμμαχίες. Θα ήθελα το σχόλιο σας.
Η Ελλάδα είναι ένα κράτος, που θέλει να πορεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση ειρηνικά και δημιουργικά. Για το λόγο αυτό δημιουργεί διεθνείς τέτοιες συμμαχίες που στοχεύουν σε συνεργασίες, που έχουν ως βάση το διεθνές δίκαιο και την αμοιβαία κατανόηση. Το ίδιο επιθυμεί και με την Τουρκία για το λόγο ότι, προς το συμφέρον και των δυο γειτονικών λαών, είναι η μεταξύ τους στενή συνεργασία. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει από μέρους μας με οποιαδήποτε υποχώρηση από τους αρχές του διεθνούς δικαίου ή υπό πίεση. Νομίζω ότι η Τουρκία και με τις τελευταίες κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και της διπλωματίας να το έχει αντιληφθεί.
• Είστε εισηγητής της ΝΔ σ΄ ένα νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Τι πραγματεύεται;
Με το νομοσχέδιο, που έχω την τιμή να εισηγούμαι από τη Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει το αναπτυξιακό και ενωσιακό πρόσημο της πολιτικής της, καθώς οι προτεινόμενες διατάξεις στόχο έχουν να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργεί το τραπεζικό και εν γένει χρηματοοικονομικό σύστημα, να εισάγουν νέα, σύγχρονα επενδυτικά εργαλεία και να επιταχύνουν έτσι την ανάκαμψη στην μετά-Covid εποχή. Η ενσωμάτωση των Οδηγιών 878 και 879 του 2019 αναβαθμίζει το ισχύον χρηματοπιστωτικό πλαίσιο της Οδηγίας Capital Requirements Directive (CRD), με εκσυγχρονισμό καίριων εποπτικών ρυθμίσεων. Στα προσδοκώμενα άμεσα αποτελέσματα συγκαταλέγεται η περαιτέρω ενδυνάμωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και η πολύπλευρη θωράκισή του έναντι μελλοντικών κινδύνων. Ταυτόχρονα, η εξειδίκευση του θεσμικού ρόλου δύο σημαντικών εποπτικών αρχών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται να έχει πολύπλευρα οφέλη, ιδίως σε επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και αναβάθμισης του εν γένει επενδυτικού προφίλ της χώρας.
• Δείχνετε γρήγορα αντανακλαστικά στα θέματα, που απασχολούν το νομό μας. Οι παρεμβάσεις σας προηγούνται με αποκορύφωμα τα προβλήματα στους εμβολιασμούς, που εμφανίστηκαν στη Ρόδο αλλά και στους εμβολιασμούς με ΑstraΖeneca σε μερικά νησιά. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για το θέμα αυτό και ποιο μήνυμα στέλνετε στους συμπολίτες μας;
Η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με υποδειγματικό τρόπο και επεκτείνεται σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Σ΄ ένα σημαντικό κομμάτι της νησιωτικής χώρας και της Δωδεκανήσου έγιναν οριζόντιοι εμβολιασμοί σε όλους τους κατοίκους. Ο εμβολιασμός αυτός είναι μια από τις σπουδαιότερες επιχειρήσεις στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος.
Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς και δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Προσωπικά δεν μπορούσα να ανέχομαι η Ρόδος να παρουσιάζει καθυστέρηση κοντά έξι εμβολιαστικών κέντρων από τον μέσο ελληνικό όρο! Και τούτο λόγω της έλλειψης ατόμων για τη στελέχωση αυτών.
Για το λόγο αυτό ανέλαβα πρωτοβουλία κυρίως προς τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους για την ενίσχυση του συστήματος με εθελοντές και τη λειτουργία και νέων εμβολιαστικών κέντρων. Ήδη υπάρχει κινητικότητα με το άνοιγμα στις 5.5.2021 δυο νέων εμβολιαστικών γραμμών phizer και μιας j&j. Θεωρώ ότι η Ρόδος, ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, μπορεί και πρέπει να στελεχώσει ένα μέγα εμβολιαστικό κέντρο προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να επιταχυνθεί η διαδικασία. Το ίδιο ενδιαφέρον έδειξα και δείχνω όταν σε μερικά νησιά μας, λόγω του ότι δεν υπάρχουν γραμμές εμβολιαστικές ΑstraΖeneca, το σύστημα στέλνει τους πολίτες, στο πιο κοντινό θεωρητικά εμβολιαστικό κέντρο του συγκεκριμένου εμβολίου εντός του νομού, που εν προκειμένω είναι η Ρόδος. Και αυτό με μια λογικά σχετική καθυστέρηση φτιάχνεται για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν στη Ρόδο.
Ο αγώνας αυτός για το κτίσιμο ανοσίας στη χώρα μας είναι δύσκολος και επίπονος. Είναι όμως η μοναδική ελπίδα για να πάρουμε ξανά τη ζωή στα χέρια μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει όλοι να ανταποκριθούν στους εμβολιασμούς. Κάνοντας το εμβόλιο αλλά και όσοι έχουν τη δυνατότητα συμβάλλοντας στη διενέργειά τους ενεργά!
Η συνέντευξη στη «Δημοκρατική»: