ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ… ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ… ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ… ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ

Το ιστορικό γεγονός της Εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου και οι περικλεείς συντελεστές του είναι οι αναμφίλεκτες σταθερές. Ωστόσο, η εκάστοτε επέτειος του γεγονότος αυτού καθίσταται θρυαλλίδα και ευκαιρία ιδιαίτερου αναστοχασμού για την καθεμία και τον καθένα από εμάς.

Η συμπλήρωση των 200 ετών από το λυκαυγές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αποτελεί αναμφίβολα εφαλτήριο πατριωτικής ανάτασης, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας νέας ελπιδοφόρου περιόδου για ένα έθνος που δοκιμάστηκε, άντεξε, επιβίωσε και διακρίθηκε. 

Στην εξατομικευμένη προσέγγιση και νοηματοδότηση του γεγονότος αυτού, πρόσωπα και τόποι έχουν μια ιερή αξία. Ιδιαίτερα, όταν η ατομική αναγωγή έχει να κάνει με την κοινή καταγωγή και το κοινό όνομα με ήρωες της ιστορίας μας. 

Στην δική μου περίπτωση, η κοινή καταγωγή από την Υψηλή της Τραπεζούντας, γενέθλιο τόπο και του δικού μου παππού, με το ιστορικό επώνυμο Υψηλάντης.

Από τον ιερό αυτό τόπο ξεκινούν και οι πρωτεργάτες της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που ως αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, ορίζει την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ο Δημήτριος Υψηλάντης, που την ολοκληρώνει ως υποστράτηγος του αγώνα στην Πελοπόννησο.

Αυτά τα γεγονότα υπήρξαν πάντοτε για εμένα ακατανίκητο εσωτερικό σθένος και ακλόνητη παρώθηση για προσωπική βελτίωση, κυρίως όμως γενεσιουργός αιτία του αδιαπραγμάτευτου αισθήματος ευθύνης για άοκνη συνεισφορά στην υπόθεση της πατρίδας και της διαρκούς βελτίωσής της.

*O Βασίλειος Νικόλαος Α. Υψηλάντης είναι Κοσμήτορας της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Μπορείτε να δείτε το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.protothema.gr/blogs/vasilis-upsiladis/article/1108095/anafora-stous-progonous/?fbclid=IwAR3dquxGC3sJCSVOmvM28atHgYdeVNpn7w0vxakSNqYfsUe01hKoh30

Close