Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19, αποτελεί τεράστιο εγχείρημα οχύρωσης της δημόσιας υγείας, σε όλο τον κόσμο και στην πατρίδα μας, συνάμα δε δημιουργεί ελπίδα και δείχνει το ξέφωτο, που οδηγεί στην ελευθερία, από τις τραγικές καταστάσεις που βίωσε η υφήλιος λόγω της πανδημίας. Καταστάσεις όπου κυριάρχησαν συναισθήματα θλίψης, φόβου και αβεβαιότητας, δίχως τέλος.
Του Β. Υψηλάντη
Ακόμα και αν τα στάδια, μέχρι την αποκατάσταση του διαταραγμένου κόσμου και την επάνοδο μας στην πλήρη ανθρώπινη δραστηριοποίηση, φαντάζουν ακόμα άπιαστη πραγματικότητα και ως προτεραιότητες εξακολουθούν η εφαρμογή των μέσων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η στήριξη της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης με κρατικές παρεμβάσεις, οφείλουμε να επικεντρώσουμε και στο σωστό σχεδιασμό για τη διεκδίκηση της επόμενης ημέρας, που βέβαιο είναι ότι δεν θα αργήσει να έλθει.
Διεκδίκηση ουσιαστικά της ορθής διαδικασίας επανεκκίνησης, τόσον της οικονομίας αλλά κυρίως της ίδιας μας της ζωής. Και είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι παρά το γκρίζο και μελαγχολικό τοπίο της πανδημίας και τις δυσάρεστες συνέπειες του ιού, το περιβάλλον ηρέμησε από την επιθετική και αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριοποίηση, καθώς η ρύπανση του περιβάλλοντος μειώθηκε σημαντικά, δείχνοντας μας, πως είναι στο χέρι μας, η βελτίωση του κόσμου που ζούμε και ο περιορισμός της αρνητικότητας και του βιασμού του περιβάλλοντος από τον ίδιο τον άνθρωπο.
Εξάλλου η αναγκαστική απομάκρυνσή μας από τις συνήθειες, την κοινωνική και οικονομική δραστηριοποίηση, δημιούργησαν και προϋποθέσεις ανασύνταξης των κοινωνιών μας, μέσα από τον σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων και πολιτικών με ταχύτερους ρυθμούς.
Στα πλαίσια αυτά έχει γίνει συνείδηση, ότι ανάγεται πλέον σε βασικό πατριωτικό καθήκον, η θωράκιση του υγειονομικού συστήματος της χώρας, ως μόνιμο και πρωταρχικό πλέον μέλημα των πολιτικών μας σε συνδυασμό με ένα άλλο, πολύ σημαντικό για τις εποχές που ζούμε κομμάτι δημόσιας πολιτικής, αυτό της πολιτικής προστασίας. Η πρώτη με τη συνεχή βελτίωση των υγειονομικών δομών, της στελέχωσης αλλά και της ενθάρρυνσης της έρευνας. Η δεύτερη, παράλληλα με την ενίσχυση των κρατικών δομών, με τη δημιουργία ή την ενίσχυση υφιστάμενων περιφερειακών εθελοντικών δραστηριοτήτων που συντονισμένα θα επικουρούν τη δραστηριότητα αυτή της πολιτείας.
Η βασική αυτή διάσταση της λειτουργίας μας για την επόμενη ημέρα πρέπει να συνοδευτεί με ένα νέο όραμα. Για τη χώρα μας και την ελληνική περιφέρεια.
Με επιτάχυνση του σχεδιασμού και υλοποίησης των οφειλόμενων υποδομών, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή μετάλλαξη της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, την πράσινη μετάβαση και την υλοποίηση εξωστρεφούς πρότυπου οικονομικής ανάπτυξης.
Μέσο για την επίτευξη των στόχων του νέου οράματος και της διεκδίκησης της επόμενης ημέρας είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης NGEU για την περίοδο 2021-2026, συνολικού ύψους 32 δισ. Ευρώ καθώς επίσης 40 δισ. Ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027.
Ο δρόμος αυτός δεν πρέπει να χαθεί. Έτσι θα έχει κατακτηθεί το στοίχημα της επόμενης ημέρας για την πατρίδα μας.
*Ο Βασίλειος Νικόλαος Α. Υψηλάντης είναι Κοσμήτορας της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου
Μπορείτε να βρείτε το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο: